Geschiedenis

In 1980 ontdekte Jos Morren in zijn Jonagold aanplant, en een top van een boom, vier bloedroede appels. Gefascineerd door dit verschijnsel, besloot hij dit zelf te onderzoeken. In 1981 entte hij met het enthout, genomen van de gewijzigde tak, twintig boompjes. Om de stabiliteit van deze verandering na te gaan, nam hij de daaropvolgende zomer al het enthout van één van de 20 eerste boompjes om hiermee bomen van de tweede generatie te maken.

In 1983 plukte hij vijf appels van de eerste generatie bomen. Deze vruchten hadden dezelfde diep-rode-kleur als de oorspronkelijke mutant. Het volgende jaar oogstte hij identieke vruchten van de tweede generatie bomen. Ondertussen werden de appels ieder jaar op bewaar-en-smaakkwaliteit getest. Doordat Jos Morren diep overtuigd was van de kwaliteit van deze appelcultivar, besloot hij om in 1983, een aanvraag in te dienen voor "kwekersrechtelijke bescherming" onder de rasbenaming "Jonagored"

Wat begonnen is als een fantasie van de natuur, is uitgegroeid tot een waardevol nieuw appelras. De fruitteler beschikt over een kwaliteitsappel die gemakkelijk te telen is. Morren's JONAGORED biedt de distributeur het voordeel dat hij vlot over de toonbank gaat en bovendien een lange uitstaltijd goed verdraagt. De consument tenslotte heeft het hele jaar door een appel met van nature een warm-rode-kleur, zeer sappig en knapperig vruchtvlees met een pittig en fris aroma; kortom een zeer smakelijke appel met topkwaliteiten.