JomobelNV Morren & Jorofru NV Het familiebedrijf Jos MorrenJOMOBEL NV:

begin


Het hoofddoel van dit bedrijf is het beheren, vertegenwoordigen en promoten van nieuwe en beschermde variëteiten en het beheren en verlenen van licenties daarvan. Ook het aanvragen van Plant Kwekersrechten, Plantpatenten en Handelsmerken over de hele wereld hoort daarbij.

Jomobel nv stelt hoge eisen aan het vermeerderingsmateriaal van haar beschermde rassen. Ze draagt er zorg voor dat deze vermeerderd worden met vermeerderingsmateriaal dat afkomstig is van virus vrije stambomen die speciaal op kleur, vruchtkwaliteit en productiviteit uitgezocht werden. Daarvoor beheert ze een eigen enthout vermeerderingstuin onder de supervisie en controle van de keuringsdiensten van het Belgisch Ministerie van Landbouw.

Om haar rassen op grotere schaal te kunnen opvolgen worden ze geplant in het eigen fruitbedrijf dat trouwens volledig volgens milieubewuste teelt uitgebaat wordt.MORREN & JOROFRU NV:

begin


Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de aankoop en verkoop, de bewaring, de verpakking, de fruithandel, de boom- en onderstamkwekerij en de promotie daarvan.

Het fruit wordt bewaard in computergestuurde, Ultra Low Oxygen koelcellen. Het wordt verpakt in een eigen speciaal ontworpen verpakking of volgens de wens van de klant en onder het eigen kwaliteitslabel Jorofru® gepromoot.

De onderstamkwekerij bestaat hoofdzakelijk uit M9 en is voornamelijk voor de eigen boomkweek bestemd.

De boomkwekerij staat bekend voor haar hoge kwaliteitsbomen die vermeerderd worden onder controle van de keuringsdiensten van het Belgisch Ministerie van Landbouw, met vermeerderingsmateriaal dat afkomstig is van virus vrije stambomen die speciaal op kleur, vruchtkwaliteit en productiviteit uitgezocht werden.

Hierdoor worden er dan ook gezonde, groeikrachtige bomen op virus vrije onderstam gegarandeerd. Omdat de boomstammen opgeschoond worden tot op een hoogte van 60-65cm voor de eenjarige en tot op 70-75cm voor de tweejarige bomen, start de vertakking op de best bruikbare hoogte.

Morren & JOROFRU NV doet tevens het nodige promotiewerk naar de fruitkweker en de fruithandel toe door o.a. mailings te versturen en deel te nemen aan nationale en internationale beurzen en congressen.HET FAMILIEBEDRIJF JOS MORREN:

begin


Natuurlijk is er ook nog steeds het Familiebedrijf Jos Morren.

Voor de twee bovengenoemde bedrijven tezamen met het familiebedrijf bedraagt de totale oppervlakte van de fruitboomkwekerij ongeveer 21 ha waarvan het grootste gedeelte appelbomen zijn. De boomgaarden tezamen zijn ongeveer 65 ha groot en zijn opgesplitst in 14,5 ha peren en 50,5 ha appels.

Zoals bij de meeste Belgische fruitbedrijven zijn hier ook Conference, Doyenne du Comice en Durondeau de aangeplante perenrassen. Wat de appelboomgaarden betreft zijn er 40 ha met Jonagored aangeplant en de overige 10,5 ha zijn verdeeld onder Jonagold Excel 2000®, Bel-EL-Red-Elswout®, Rafszubin-Rubinette® en Boskoop SHS. Voor het bestuiven van de appelbomen wordt er James Grieve, Gloster, Idared, Elstar, Golden Delicious, Rafszubin-Rubinette® alsook Siermalus gebruikt.

In deze boomgaarden worden verschillende plantsystemen toegepast, daar we steeds op zoek zijn naar nieuwere en betere plantsystemen.